Min kurv

Luk

Surf- og daseferie i Sri Lanka: Perfekt getaway fra den danske vinter

Posted d. 25 March 2018

Coconut Point


Når kulden bider, og regn, slud og mørke dage er hverdag i DK, er eneste rigtige modsvar for os at pakke kuffert og boardbag og flyve mod varmere himmelstrøg for at tanke op i solen, surfe i bølgerne og opleve livet udfolde sig i en anden kultur. I år tog min kæreste og jeg for første gang til Sri Lanka, og det bliver helt sikker ikke den sidste.

 

Sri Lanka

Sri Lanka er sol- & palmerig ø syd for Indien, en times flyvning øst for Maldiverne. Øen er cirka dobbelt så stor som Jylland. I 2009 sluttede en 25-årig lang borgerkrig i landet, og siden da har turismen været stødt stigende i landet. Sri Lanka er i dag bla. kendt for lækre strande, karryretter, kokos- og the-produktion, buddhisme og ayuvedisk medicin. Men for surfere og surfinteresserede rummer landet en anden meget eftertragtet ressource: Perfekte bølger i 27 grader varmt vand, året rundt.

Coconuts-Gurubebila


I vinterhalvåret er der bølger på den sydvestvendte kyst, mens sommerhalvåret leverer bølger på den østvendte kyst. Vi var der i februar i år, og boede på et hyggeligt lille homestay hos en enormt sød og imødekommende sri lankansk familie. Deres hjem / homestay lå placeret 50 meter fra stranden i en rolig landsby, tæt på de mere turistede byer Weligama og Midigama. Det var helt perfekt for os. Vi var kun 10 minutters tuk-tuk kørsel fra restauranter, butikker og whale-watching ture, men havde følelsen af bo i junglen med vores egen strand nede for enden af vejen, hvor vi kunne snorkle og dase i fred og ro. Hver aften faldt vi i søvn til lyden af cikader og vuggende bølgebrus, og om morgenen dukkede der aber og små hurtige egern frem i træerne overfor huset, for at spise bananer og “jungle fruit” som sri lankanerne kalder al frugt der ikke kan spises af mennesker.

Solnedgang over den lokale strand

Solnedgang over den lokale strand


Sweet, sweet paradise

Surfmæssigt var der var et par ret fede reefbreaks - kaldet Jungle Beach og Coconut Point - kun 10 minutters gåtur fra hvor vi boede, og med mange andre spots kun en kort tuk-tuk tur væk. Coconut Point minder lidt om Bunkers i Klitmøller på en rigtig god og stor dag, men på Coconut Point var der bølger hver dag og en lang, lang venstre-bølge som er rigtig fed. Min kæreste, der er nybegynder surfede et par gange i nærliggende byer Weligama og Kabalana, begge steder med gode forhold til begyndersurferen.

Kabalana

 Kabalana strand - surfskoler og strandliv   

 

Start dagen med morgensurf 

Jeg selv surfede typisk Coconut Point tidligt om morgenen for at undgå crowds og eftermiddagsvind. Det var en perfekt start på dagen at stå op med solen, gå de ti minutter langs stranden ned til spottet, padle ud og hilse på en havskildpadde eller to på vej ud til line-uppen, og så surfe et par timer i glassy bølger, ofte godt over hovedhøjde. Og derefter vende sulten og glad tilbage til morgenmad (kokospandekager med palmesirup, omelet, frugt, friskpresset juice af passionfrygt eller papaya og kaffe) med kæresten, og så have hele resten af hygge/dase/slappe af sammen. Ren perfektion!

Meget tilfreds efter en god morgen session på Coconut Point

Meget tilfreds efter en morgen session på Coconut Point.

 

Andet end surfing

Sri Lanka byder selvfølgelig også på meget andet end surfing. Endeløse strande med kokospalmer. Nationalparker med elefanter og krokodiller, flotte the-plantager, bjergområder, budistiske templer, snorkling, dykning & whalewatching for bare at nævne lidt af det.

Meget af det lød fedt og som en oplevelse værd. Men på denne tur besluttede vi os for at komme helt ned i gear, og bare lade stedet lige der hvor vi var, komme helt ind under huden. Så ud over surf og afslapning på stranden, nøjes vi med at prøve en masse lokal mad og hygge os med værtsfamilien. Der var karryretter i alle varianter (typisk er mindre stærke end indisk karry og thaikarry). Der var frisk grillet fisk, chilli-sauces, grøntsager & frugter vi ikke havde smagt før, og den meget lækre kokossambal, der minder lidt om guacamole, men med revet kokos i stedet for avocado. Vi blev ret vilde med maden, og min kæreste købte to Sri Lankanske kogebøger som så småt er gået i gang med at eksperimentere med herhjemme. Som nævnt tidligere var der også god mulighed for at opleve et rigt dyreliv i deres naturlige element lige uden for døren. Der var havskildpadder, påfugle, aber, leguaner, varaner og masser af små krabber på stranden og fisk i vandet.     

Sri Lanka var ekseptionel opladning og inspiration til forårets arbejdsprojekter. Vi gør det igen næste år, men den forskel at vi satser på at tage et længere ophold og kombinere ferie med arbejde - og vi kan sgu næsten ikke vente!

https://www.surfsouthsrilanka.com/ - info om surf i syd Sri Lanka
https://www.agoda.com/da-dk/ - steder at bo i Asien
https://worldtravelfamily.com/?s=sri+lanka - rejseblog fra Sri Lanka

Frisk fisk på Weligama


 

 

 

 Masser af steder at bo i Gurubebila