Min kurv

Luk

Motorik & balance

Posted d. 13 May 2018

I april var jeg ude og lave opvisning med surfskating og efterfølgende free-for-all workshop i forbindelse med åbning af Århundredets teaterfestival i Hornslet. Under workshoppen, var det - som det oftest er - børn og unge der var i overtal, mens de voksne stod på sidelinjen af frygt for at falde, gøre sig til grin osv.


Pludselig kom der en ældre herre, som jeg kunne genkende fra Ebeltoft, og som uden tøven gav sig i kast med at surfskate. Med lidt instruktion herfra, gik der ikke længe før han var godt i gang med at træne grundlæggende teknikker, og udviklede sig i et tempo som er normalt at se i en 4-5. Klasse.

Jeg bliver altid glad når voksne trodser frygten, og kaster sig ud i surfskating, og jeg kunne se han ikke var helt ung, så spurgte til hans alder. Det viste sig at han var 64. Jeg var meget imponeret over hans formåen trods den relativt høje alder, og spurgte hvad han gjorde for at holde kroppen frisk. Han fortalte at han havde roet kajak i en del år, og mente der nok var lidt transfer derfra. Derudover fortalte han lavede balanceøvelser på et ben, som han demonstrerede for mig, og som også gav godt.  (i øvrigt nogle af de samme øvelser som kung-fu folkene laver her)


Motorik & balancetræning er ikke kun vigtigt for at kunne blive ved med at have en mobil krop når vi bliver ældre. Der er en direkte forbindelse til læse & skrive færdigheder, koncentrationsevne, rumlig fornemmelse, mønster-genkendelse og fortolkningsevne, er blot nogle af de områder automatisk trænes når vi bevæger os.

Dorit Wium-Andersen som var projektleder på ovennævnte teaterfestival, kom til Syddjurs efter 10 år som programchef for helhedsplan i Aalborg Kommune, som bl.a. omfattede tiltaget “Kroppen på toppen”, der handlede om at fremme lystbetonet bevægelse for en målgruppe der led af generel mangel på motivation.


Hun kunne fortælle om skolebørn der falder ned af stolene, fordi de ikke bliver kropsligt stimuleret og fordi forældrene nurser dem for meget. Og om hvordan mange af de gamle krops-lege er forsvundet, og erstattet af stillesiddende tid bag tablets.


Men altså...det er jo er meningen at vi skal gå ud og prøve ting af, falde, rejse sig igen - og så prøve en gang til. Det er den måde man lærer på. Og det gælder også for voksne. Det er en bjørnetjeneste at lade være, og det stopper børnenes og også vores egen udvikling og vedligehold af krop, sanser og hjerne.    


Så hermed en opfordring til lade ipad’en ligge, og gå ud i solen og lære noget nyt kropsligt i stedet for.

Mere om motorik & balance

http://magasinetskolen.dk/artikler/2016/09/naar-sanser-hjerne-og-krop-spiller-sammen

http://www.nikostine.dk/blog/gynger-indlaering-og-koncentration/

http://ann-e-knudsen.dk/uf/80000_89999/80327/9f2ebba2ee22e9d86d543040fc8b87a5.pdf