Godt for livet!

Surfskate historie på 5 min


Surfing + skating = surfskating

For at finde ophavet til surfskating skal vi tilbage til bølgesurfingen, der altid har fascineret og været forbundet med stor tiltrækningskraft.

 


Trangen til at surfe også når havet var fladt, fik for mere end 50 år siden surfere fra Californien til finde på at tage hjulene af deres rulleskøjter og skrue dem fast på gamle træplader, og skabe de første primitive skateboards, med det mål at overføre surfingen til land.

 


De første skateboards blev bygget af brugte rulleskøjtetrucks, lerhjul og mimimalt forarbejdede træplader. Boardets kommercielle potentiale blev hurtigt set og skateboards begyndte at blive masseproduceret. 

I stedet for at blive den “surfsimulator” som var den oprindelige hensigt, udviklede sporten sig i sin egen retning. Siden 70’erne har sporten/livsstilen og udstyret udviklet sig løbende, og hvor forskellige trends har domineret på forskellige tidspunkter.

 

 

 


Sideløbende er surferne blevet inspireret af skateboarding ved f.eks. at overføre skateboard manøvrer som “airs” til vandet. Det blev pioneret af en fyr som Christian Fletcher tilbage i 90’erne.

 


I dag er airs i forskellige variationer standardmanøvrer for surfere på topplan. Herunder ses en af verdens bedste surfere – John John Florence fra Hawaii udføre en ekstremt høj air forbundet med stor sværhedsgrad.

 


Også herhjemme, f.eks. i bølgerne i Thy/Cold Hawaii, Hvide Sande og på Bornholm, kan man se skateboard inspirationen og airs og der bliver landet i de kolde bølger.

 


Surfing som sportsgren og livsstil er vokset betragteligt i store dele af verden de senere år. Samtidig er den gamle vision om at ”surfe” på asfalten endeligt blevet realiseret via surfskating. Flere aktører og producenter bidrager hertil, især gennem udvikling af de speciel designede for-trucks, der er essentielle for genskabe den rigtige surfoplevelse. 

Surfskate producenter som især Carver og Surfskate har med stor succes overført den klassiske surfings bevægelser, flow og følelser til asfalten, så nemt og tilgængeligt at de fleste kan være med.

 

 

Surfskating under en tur til surfmekkaet Taghazout i Marokko. Havet var blevet forurenet grundet overfyldte kloaksystemer efter at store mængder vand var kommet ned fra himlen på kort tid, så vi var “landlocked” under turens første dage, så der blev varmet op på land indtil havet igen var rent og surfbart.